dilluns, 8 d’agost de 2011

Orcs a Serinyà?

Mostra de fades i follets aquest estiu al parc de les coves prehistòriques de Serinyà. Vaig decidir arribar-m'hi, pagar entrada i disfrutar de les diverses escenes que alguns veïns de Serinyà s'han enginyat. La idea és bona, les intencions també. Hem d'aplaudir la gràcia d'alguns actors i la col·laboració de la menudalla... Falla, però, el text i els perfils dels personatges inspirats més en pel·lícules de Walt Disney que en la pròpia tradició. És a dir, de les històries que explicaven els veïns de Serinyà ara fa anys.  És patètic col·locar orcs al Serinyadell, aquests gegants nòrdics banyant-se al costat de les goges.  Hi podríem col·locar gegants beneits, que ensumen carn humana i encara gràcies. A aquest bosc hi falten encantats, personatges condemnats i convertits en pedra. Així, potser, els que enfilen el camí de Besalú entendrien el nom de la bauma dels Encantats. Potser caldria una excursió escolar -encara que tingués risc- a dibuixar les cares d'aquests personatges de pedra condemants a sol i a serena.

Abans d'organitzar un espectacle com aquest s'haurien de llegir les llegendes de la comarca i descobrir que Serinyà és terra de bruixes, que té un campanar obert als quatre vents per a comunir el temps. Que des de Serinyà la Mare de Déu del Mont es contempla imponent. I que la Codonya, la bruixa, la companya de la Sacutella, porta pedregada, i que les encantades estenen bugada i un espavilat els roba una peça. Aquest vailet "mai serà ric ni pobre" tal com apunta la tradició que descobrim des de les Gavarres d'en Cortadellas fins a les Muntanyes Maleïdes d'en Pep Coll.  I que el Ser és escenari d'històries de llops, de bandolers i d'ànimes en pena.

Espero que l'any vinent aquesta mena de pessebre vivent protagonitzat per personatges fantàstics s'empelti de nostre llegendari, que és el que cal fer si es volen fer bé les coses.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada