dissabte, 23 de juny de 2012

Sotamonestir

Hi ha un paisatge que dilluns aniré a fotografiar, sense presses. És el paisatge de sota Monestir. Dilluns, a les vuit, el govern de la nostra ciutat votarà el pla que preveu la urbanització d'aquesta zona de Banyoles: l'única illa verda pràcticament que tenim. Pels que no sabeu d'on baixa tot plegat us recomano un article molt ben escrit d'en Ramon Esteban al Punt Diari.

 A mi em trobareu aquest dilluns, a les vuit de la tarda, davant de l'Ajuntament, donant suport a la iniciativa ciutadana que s'oposa a la urbanització d'aquesta zona. A Banyoles es veu que hi ha un miler d'habitatges buits. Cal urbanitzar més? Can Cisó de Guèmol, una de les cases més emblemàtiques de fora del terme, ja fa anys que està agonitzant. La Puda, un dels balnearis amb més història del nostre país i que va portar milers de turistes a la ciutat ja fa temps que és una vaixell a punt de ser desballestat. Tot això, però, sembla que no interessa recuperar ni conservar. 

Dilluns els voltors immobiliaris que fa anys que volten per Sotamonestir es posaran definitivament sobre el campanar.  Pisos, cases, carrers, voreres, tones de ciment... A on? En hortes que fa segles que són conreades per la mà de l'home. Molts d'aquests horts que fa segles que han estat conreats pels nostres avantpassats desapareixeran per sempre més. Jo, que m'emociono quan veig una d'aquestes canalitzacions, i que cada vegada que passo pel camí Fondo per anar cap al Monestir m'aturo per admirar aquest grandiós edifici que simbolitza l'origen de la nostra ciutat em pregunto què redimonis està passant al nostre govern de la nostra ciutat? Com redimonis poden ser tan poc sensibles a aquest paisatge i aquest patrimoni que encara tenim entre nosaltres? Hem de dir NO! com el poeta de Xàtiva! Diguem, ben fort: NO! 1 comentari:

  1. L'espai de sota monestir s´ha mantingut, sorprenenment, quasi intacte davant el brutal creixement de la vila durant els últims vint anys. No és un espai qualsevol, és un lloc riquíssim, amb els seus recs, els horts, les masies i el que no és tangible, com la tranquilitat, la bellesa, l'amplitut...en fi, és una llàstima que es perdi el millor paratge -apart Estany- que li queda a Banyoles.

    ResponElimina