diumenge, 16 de desembre de 2012

La Tonta

Divendres vaig anar a la presentació del darrer número de la revista les Garrotxes, el número deu. Es tracta d'un número amb un dossier dedicat a capellans, monges i escolans. Va ser una presentació molt interessant on en Guerau Palmada ens va descriure diversos articles publicats en aquesta revista que tenen lloc a la Vall del Terri. 

Des de fa anys l'editorial les Gavarres, un projecte  projectat pel periodista Àngel Madrià,  publica unes revistes interessantíssimes:  les Gavarres, les Garrotxes, les Alberes... Són unes revistes que recullen les petites històries de la nostra gent. Són revistes que guarden històries petites, menystingudes pels historiadors que nos surten de les aules, però que són ben valuoses i que formen part del nostre patrimoni. 

En aquest darrer númeró de les Garrotxes hi trobareu un article  mol interessant dedicat a mossèn Francisco Puigmal, el rector de Sant Aniol d'Aguja. Fou tot un personatge conegut amb el malnom de La Tonta. Fou contrabandista, melòman, i capellà de gran caràcter. Aquest article m'ha fet pensar en mossèn Salvador, el nostre mític rector de Rocacorba del qual s'expliquen històries que van de l'acudit a llegenda. Tots dos capellans van compartir un temps i el gust per la música. Segurament que la música els va acompanyà en aquells indrets solitaris. Són dos capellans que van trescar per aquests corriols de muntanya que ara es troben perduts enmig d'un bosc de bardissa. Tots dos van saber viure en aquells sots feréstecs de muntanya i tots dos van saber deixar una fonda empremta a la memòria col·lectiva. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada