divendres, 30 d’agost de 2013

Carta per a en Tago
Remenant els papers d'en Tago (Santiago Franch), he trobat aquesta carta escrita l'any 1979 per una nena. La nena l'hi envia un dibuix amb diverses endevinalles. Tal com veureu amb prou feines se'n recorda del seu nom, ja que l'anomena: "Jaime Franchs". Segurament va ser una de les moltes trobades d'en Tago amb passavolants, autoestopistes, o famílies volanderes. La carta, però, no de deixa de ser entranyable. Ella mateixa em diu moltes coses sobre el personatge, en Tago, i les amistats que va entaular al llarg de la seva vida.  


A Banyoles hi ha personatges amb altaveus que, quan obren la boca per parlar d'en Santiago Franch, només posen èmfasi en subratllar la seva violència, la seva religió exacerbada i les seves simpaties amb moviments feixistes. A mesura que hom s'endinsa en la vida d'en Tago  hom se n'adona que la personalitat d'en Tago és tot això, i molt i molt més. I que reduir la figura d'aquest popular personatge als seus exabruptes intolerants, és, també, un manera feixista d'interpretar la nostra història. 

En Tago, el personatge popular, perviu encara entre nosaltres. 
"Miércoles, dia 7, 1979, julio

Comienza

Amigo Jaime Franchs?

Me gustaría mucho que viniera el domingo en quinze. Tenemos un gato muy bonito. La perra está a punto de hacer perritos pequeños y su padre se llama Marlitos. Le hace una pregunta y cuando venga me dirá saber si es verdad? ¿El lago de Bañolas era un volcán? ¿A que no adivina estas adivinanzas?

Pam d'aquí, pam d'allà i pam que li penja.
Una cosa rodona com un garbell i llarga com un budell.
Una caseta blanca que s'obra i no es tanca.
Un camp llaurat, on cap punta de reia no hi ha tocat.
Verde me sembraron, maduro me cortaron y amarillo me molieron.
Un animal que té quatre cames y té l'esquena com dues muntanyes.
Una escombra, quatre maces, dos miralls, dos repunxons...

M. Rosa Salarich "

2 comentaris:

  1. En Tago és un dels personatges peculiars que formen part de la història doméstica de Banyoles, com el Celsoper exemple. M'ha fet pensar en un altre personatge que corria ja fa uns anys per Banyoles. La Vespa. Mare meva com passa el temps i com han canviat les coses!.

    ResponElimina
  2. El temps passa i el paisatge humà també varia.

    ResponElimina