dijous, 9 d’abril de 2015

Desmemòria i vergonya

“No em podria permetre a mi mateix no parlar en aquesta acte d’un ex-alcalde de Cornellà repressaliat.  Al llibre li dedico un capítol sencer. Em refereixo a l’exalcalde republicà de Cornellà del Terri: l’Andreu Campasols.  No hauria de partir d’un particular, ni d’un projecte tan bonic com el meu, la rehabilitació d’aquells que van lluitar per les llibertats democràtiques del nostre poble.

Amb la lectura del llibre hom arriba a la conclusió que es van fer barbaritats des dels dos bàndols enfrontats durant la Guerra Civil. Però amb la lectura llibre veureu que no tots els qui van fer barbaritats van ser jutjats i van pagar els seus crims.  És allò que paguen justos per pecadors. 

Vaig anar a Barcelona a llegir els testimonis del seu judici sumaríssim i vaig comprovar  i descobrir la farsa del seu judici i el mal que pot arribar a fer un rumor quan es planeja i s’executa amb la precisió que va apuntar el ministre de propaganda de Hitler,  Josef Goebbels: Digues una mentida mil vegades i aquesta mentida es convertirà en veritat.  Sóc d’una generació que no vol el silenci per resposta quan pregunta per la guerra civil. I, per més que s’hagi intentat, no s’apagarà ni es silenciarà mai la veu d’aquells que van lluitar per preservar les llibertats.” 

Andreu Campasols, exalcalde de Cornellà del Terri. 


"El govern de la República espanyola fou un govern escollit democràticament pel poble espanyol, un tipus de govern agredit per militars i grups feixistes el 18 de juliol de 1936. El cop d’estat precipità el país al caos, causà una guerra civil que esdevingué un bany de sang i instaurà un règim autoritari de caire feixista. Andreu Campasols defensà la legitimitat establerta, agafà l’alcaldia en temps de guerra, no desertà i marxà al front de guerra la primavera de l’any 1938, quan el conflicte ja es veia coll avall per a la causa republicana. I acabo amb les seves últimes paraules de comiat a aquella dona que anava a peu de Sords a Girona amb l’esperança de portar alguna bona notícia al seu marit."

Rep l’últim adéu per sempre, vida meva. T’encomano [que] pugis bé [els] nostres fillets fent tot el que puguis honradament junt amb els pares. Adiós, amors meus del cor... Per últim, adéu etern del que t’estima i t’estimarà en aquest món hasta en els últims moments. El teu espòs, Andreu.
[26 de juny, a les 9 de la nit]

Andreu Campasols, exalcalde de Cornellà del Terri, fou afusellat al cementiri de Girona el 27 de juny de 1940. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada