dilluns, 27 de febrer de 2017

Rèquiem per un til·ler de cal General

Avui m'he palplantat a la sortida de l'escola de la Draga a esperar la meva xiqueta. I ràpidament m'he adonat que no hi eres. Estaves al costat de cal General i del rec de la Figuera d'en Xo. Vas néixer a dins l'horta d'un senyor, el senyor Narcís, un general lliberal que va fer carrera i que tenia una col·lecció de fòssils i una biblioteca important i considerable.  També deien que estaves a l'horta d'en Peius. L'Ernest Costa, en Joan Pontacq i en Jordi Porxas et van incloure a la pàgina 34 del llibre Arbres Monumentals. 161 plantes d'anomenada del Pla de l'Estany.

"Estenent les arrels arran mateix o molt a prop del rec de la Figuera d'en Xo o de la Cuina hi viuen diversos til·lers de considerable grandària. El de més envergadura és un arbre valent i ben fet. Una atractiva escorça de color gris fosc recobreix una soca de 3,25 metres de perímetre. De força amunt surt un brancam que s'enfila decididament. L'alçària és de 22 metres."

A l'hivern observàvem el teu tronc gris i les teves branques ufanoses que s'afuaven cel amunt. Sense cap fulla semblaves un canelobre parat a taula al costat d'un gran pastís. 

A l'estiu ens arreceràvem a la teva ombra i quan feia una mica de vent observàvem les teves fulles vacil·lants i quedàvem embriagats per la dolçor de la teva música.  Visc en una ciutat on es tallen gegants sense cap mena d'explicació. Durant anys t'has abeurat amb l'aigua del rec. Avui, els nens que sortien de la Draga també lamentaven la teva absència. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada